Библиотечка 

 

Акио Морита,
 Мицуко Шимомура,
 Едуин Рейнголд. Произведено в Япония: Акио Морита и „Сони“

Акио Морита, Мицуко Шимомура, Едуин Рейнголд. Произведено в Япония: Акио Морита и „Сони“

Интересна, вдъхновяваща, любопитна като съдба книга. Историята на една марка, на технологии, променили живота ни, на част от нашия свят. Оцифрована и публикувана в Читанката от друг колега (чест и почитания!). Аз имам отношение само към корекцията на грешките в текста.

Ани Ван де Виле. И Пенелопа пътешестваше

Ани Ван де Виле. И Пенелопа пътешестваше

В тази книга непосредствено и достъпно е описано едно околосветско пътешествие. От първо лице е споделен прост и безизкусен бит и начин на живот, чиято цел е максималното усещане на радостта да си жив. Разказът е изпъстрен с ненатрапчив хумор и наблюдения над екзотични места от един свят, който по това време не е бил „Световното село“.

Артър Хейли. Колела

Артър Хейли. Колела

Още една от книжките, които биват препрочитани веднъж на 3 или 13 години. Книжка за момченца, писана от добър занаятчия, като в това понятие влагам респект, а не подигравка.

Бернал Диас дел Кастильо. Истинската история за завоюването на Нова Испания

Бернал Диас дел Кастильо. Истинската история за завоюването на Нова Испания

В тази книга може да се намери всичко, което има в класическа приключенска книга, пътепис, криминале, етнографско изследване, фантастика, политическо есе. Това, което я прави уникална, обаче, че всичко, описано в нея е Истина. Такава, каквато се е случила и каквато я е видял, запомнил и записал един от конкистадорите, с които Кортес покорява Мексико.

Бернар Моатесие. Дългият път

Бернар Моатесие. Дългият път

Обичам да чета книги за морски пътешествия, но когато прочетох тази книга за пръв път, имаше моменти в нея, които не успях да разбера. След време започнах да летя и отново прочетох книгата. Така почувствах епизода с преминаването на нос Хорн. След още време започнах да откривам по малко нематериалния свят и отново препрочетох книгата. Този път в нея не останаха бели петна. То е малко като джаза, като дзен – докато не си преминал през нещо, не можеш да го доловиш и усетиш, да го научиш от книгите или от разкази. А след като си го преминал – тогава всичко е ясно, разбираемо, споделимо, та дори и с мълчание.

Валентин Тублин. Доказателства

Валентин Тублин. Доказателства

Още една книжка от „Стадион“ и от времето, когато тепърва се чудех за какво ми е даден живота. Препрочетох я след 30 години и останах удивен колко много ми е повлияла: в избора на професия, в изграждането на ценностната ми система, в настроя към живота въобще. Новото в този прочит беше само моята позиция — по-голям съм точно с 15 години от симпатичния обикновен инженер Съчов, същия — волен стрелец с лък.

Вацлав Подзимек. Стоманена рапсодия

Вацлав Подзимек. Стоманена рапсодия

Приказка/сапунка за недорасли момченца. Нямам обяснение защо през година, две, три редовно я препрочитам. Може би именно защото е сапунка. Нямам представа какво е представлявала соц-Чехословакия, но не ще да е било нещо много по-различно от соц-България и в тази връзка: версията на Подзимек за чешката казарма е изключително идеологически и нравствено напудрена. Едновременно с това не мога да отрека, че съм срещнал там уникални хора. Бившият ми ротен командир и досега остава за мен единица мярка за мъж и човек.

Гелий Аронов. Великолепната осморка

Гелий Аронов. Великолепната осморка

Юношеска повест на спортна тематика — разказът се води от името на гребец в осморка. Без претенции за „фина литература“. Простичко разказва за спортните амбиции и за пътя, по който се постигат. В нея напълно липсват грижите и мислите, които са обзели съвременника — борбата за хляба, високите технологии, виртуалната реалност на компютъра, светът на консуматора. Може би затова и действа така освежаващо.

Глеб Голубев. Гост от морето

Глеб Голубев. Гост от морето

Книжката е една много по-наивна и семпла препратка към „Понеделник започва в събота“. Гювеч от наука, фантастика, история и криминалистика, който въпреки очакванията се чете леко. Наивността и плоския (сравнен с произведенията на титаните) разказ носят отмора в нашето ежедневие. За мен е като пратеник от времето на 80-те.

Дейвид Хауарт. Великата армада

Дейвид Хауарт. Великата армада

Още една книга от хубавата поредица „Морета, брегове и хора“. Много премерено, много английска по изказ — испанската версия за случилото се с Великата армада.

Джак Уедърфорд. История на парите

Джак Уедърфорд. История на парите

За някой финансист с богата обща култура тази книга може и да е прекалено „популярна“, но както „Произведено в Япония“ и Историята е сред книжките, които често препрочитам. Затова и съм коригирал някои грешчици.

Джеймс Клавел. Цар Плъх

Джеймс Клавел. Цар Плъх

Освен, че се научих да правя пържени яйца с ориз, с Плъха съм преживявал много лежерни моменти. Джеймс Клавел без съмнение е майстор, занаятчия, човек, който може да натиска правилните бутони на човешкото възприятие.

Джеймс Клавел. Шогун

Джеймс Клавел. Шогун

През 1984-85 година по телевизията течеше този сериал. Беше издадена и книгата. В един кратък момент от казармената ми отпуска успях да се докопам до нея за много ограничен период. Докато я прочета (за две и половина денонощия), имах 4 часа сън. Вдигах очи от страниците ѝ и пред очите ми пейзажа беше плосък, без усещания за дълбочина. Очите бяха свикнали да се концентрират само върху буквите.

Джек Лондон. Спортни новели

Джек Лондон. Спортни новели

Отново „Стадион“. В книгата са събрани „Играта“, „Първобитният звяр“, „Мексиканецът“ и „Къс месо“, та май е по-добре да ги бяха нарекли „Боксови новели“.

Джералд Даръл. На лов за живи животни

Джералд Даръл. На лов за живи животни

Две чудесни книги: „Гончетата на Бафут“ и „Зоологическа градина в моя багаж“. Тази книга (точно това издание) поставиха началото на часове изпитвано наслаждение с книгите на Джералд Даръл.

Джералд Даръл. Три билета до Ъдвенчър. Двама в степта

Джералд Даръл. Три билета до Ъдвенчър. Двама в степта

Книжката съществува в Ателието на Читанката със статус „Замразена (подготовка)“, поради неведоми за мен причини. Взех я и коригирах някои грешки, докато четях: любим автор; мимолетен хумор; живот, изпълнен със смисъл.

Джошуа Слокъм. Сам около света

Джошуа Слокъм. Сам около света

Преди време завърших един „малък“ кръг от книгите на Чичестър, Нокс-Джонстън и Моатесие,  без да осъзная че има и Голям кръг, който започва с Колумб, който посочи пътя към Новия свят. В този Голям кръг Джошуа Слокъм пръв доказва, че е възможно светът да бъде обиколен от самотник. С неговата книга тръгват на път семейство Ван де Виле и хилядите, решили да потърсят истината сред вълните на световните океани.

Димитър Пеев. Фотонният звездолет

Димитър Пеев. Фотонният звездолет

Книжката е научно-фантастичната версия на Телетъбис за бъдещите фенове на този жанр. Тази книга ме зариби в крехката 10-12 годишна възраст. На нея дължа Жул Верн, Артър Кларк, Айзък Азимов, за да стигна до титаните Хайнлайн, Уиндам и първи сред равните братя Стругацки.

Димо Кисьов. И ние спортувахме

Димо Кисьов. И ние спортувахме

Още един „Стадион“. Атмосферата на стара София, сравнително малко комунистическа идеология. За времето, когато всеки мъж е бил момче. За периода, когато от момче се е превръщал в мъж. Бих се радвал, ако прочета такава книга за моето момчешко време.

Димо Кисьов. Никола Петров - най-силният човек на века

Димо Кисьов. Никола Петров — най-силният човек на века

И още една тухличка в цифровата поредица „Стадион“.

Димо Кисьов. Открадването на Дионис

Димо Кисьов. Открадването на Дионис

Приятна за прочит книжка. Поредната тухличка в цифровата поредица „Стадион“.

Дончо Цончев. Правилата

Дончо Цончев. Правилата

Една от книгите в поредица „Стадион“, които ми харесват и заради които съм се заканил, че ще цифровизирам цялата поредица. Една соц-„съксес стори“, почти без примеси на комунистическа идеология.

Евгений Утин. Писма от България,
 1877 г.

Евгений Утин. Писма от България, 1877 г.

Една книга, неотдавна издадена и вече изчерпана. Силна с документалната си стойност като „Записки по българските въстания“; интересна, защото в нея много се говори за нас, за българите. Определено пренаписва тази история на Руско-турската война, която ни е преподавана в училище.

Едмунд Нижурски. Способ за Алкивиад

Едмунд Нижурски. Способ за Алкивиад

Това е една книга от времето на „Войната на таралежите“. Проследява перипетиите на борбата между „бандата на рекордьорите“ и Учителското тяло в едно обикновено полско училище. Въпреки неочакваните обрати и кризисни ситуации, в които се оказват и двете страни, накрая и ученици, и учители триумфират, макар и за едните, и за другите резултатът е неочакван, а развръзката — драматична.

Едуард Бас. Единадесеторката на Клапзуба

Едуард Бас. Единадесеторката на Клапзуба

Поредица „Стадион“. В началото на работата по тази книга идея нямах защо и с какво ме е впечатлила во време оно. И вчера сутринта, в трамвая, дочитайки коректурата на електронната версия, разбрах. Разбрах, вденах, отново ме трогна.

Иван Стоянов. История на Българското възраждане

Конспект по Историята. Заглавието присъства в Читанката. Копието тук е с нанесени някои правописни корекции.

Карлос Кастанеда. Силата на безмълвието

Карлос Кастанеда. Силата на безмълвието

Исках да си я препрочета и се натъкнах на обезпоително-дразнещо ниво на грешки. Хубаво е да се ползва понякога аФтоматичен проверител поне.

Майкъл Крайтън. Фатален срок

Майкъл Крайтън. Фатален срок

Спрямо сегашната версия в Читанката, са нанесени около 200 корекции: предимно по структурата на текста. Оправени са и някои упоритички OCR-грешки, с което книжката става още по-приятна за четене.

Манфред фон Браухич. Борба за метри и секунди

Манфред фон Браухич. Борба за метри и секунди

Когато я прочетох за пръв път и препрочитах преди около 40 години, освен от разказите за Състезанието, бях силно повлиян и от рисунките на корицата, от красотата на болидите.

Пол Джонсън. Съвремеността. Светът от 20-те до 90-те

Пол Джонсън. Съвременността. Светът от 20-те до 90-те

Уникална книга за всеки, който има отношение към съвременността. Един конспект на всички знаково определящи събития през 20-ти век.

Робин Нокс-Джонстън. Светът,
 който ми принадлежи

Робин Нокс-Джонстън. Светът, който ми принадлежи

Трима човека в кратък интервал от време и със сходни мисли обикалят света около нос Хорн. Робин Нокс-Джонстън е един от тях. Пътеписът му е интересен и сам по себе си, а също така в комбинация с „Дългият път“ на Бернар Моатесие и „Джипси Мот IV около света“ на Чичестър: океаните и маршрута са едни и същи, и едновременно с това — толкова различни.

Робърт Хайнлайн. Звездният звяр

Робърт Хайнлайн. Звездният звяр

Корекция върху досегашната версия в Читанката. Всъщност това е едно от най-хубавите неща на електронните книги (както и въобще на електронните медии): че за всеки е възможно да нанесе корекции върху дадено произведение, а ако то е и със статус „open source“ – и да разпространи подобреното издание.

Сат-Ок. Земята на солените скали

Сат-Ок. Земята на солените скали

В коментарите в Моята читанка някой оспори документалността на книгата. Не съм на „ти“ с темата, затова няма да взема страна в спора. Лично за мен книгата си остава свежа и истинна. История, която деликатно внушава уважение към нашия свят. Не този на магистралите и технологиите, а този, в които сме се родили и живяли дълго-дълго.

Том Кланси. Патриотични игри

Том Кланси. Патриотични игри

Коригирана спрямо версията на Читанката. Добавена е и корица (от първи том – в електронното издание двете книги са обединени).

Фредерик Форсайт. Денят на Чакала

Фредерик Форсайт. Денят на Чакала

Почти перфектно подготвена в Читанката, но няма ръкопис без грешки, а книгата заслужава да бъде перфектна. Затова са и моите 5 стотинки.

 Френсис Чичестър. Джипси Мот IV около света

Френсис Чичестър. Джипси Мот IV около света

С тази книга (отново от поредица „Стадион“) завършвам една логична поредица пътеписи на „самотници“. Интересното е, че Чичестър по един или друг начин вдъхновява и Нокс-Джонстън, и Моатесие. Пътешествието му е наистина уникално. Описано с пестеливи думи, човек трябва да преполови книгата, за да почне да възприема изказа му и сдържания английски хумор.

Хенрик Сенкевич. Кръстоносци

Хенрик Сенкевич. Кръстоносци

Надали може да се търси обективност тук. И все пак: завладяваща е именно необективността на приказката, която предхожда реал-политик.

Христофор Колумб. Дневници

Христофор Колумб. Дневници

Особено четиво. Като литература – Среден (3--). Сведенията, за които Колумб се кълне, че са верни, призовавайки за свидетели Библията, Бог и светците, са много меко казано неуточнени. И все пак, и все пак – това е запис на събитието, което е увеличило познатата площ на земното кълбо почти двойно и е положило началото на редовните плавания през Атлантическия океан. Всичките неточности и крупни грешки, постният речник и неуверения словоред, са неразделна част и белег за постигането на нещо ново: Новия свят, нови хоризонти.

Ърнест Томпсън Сетън. Ловци в северните гори

Ърнест Томпсън Сетън. Ловци в северните гори

Повече от 30 години търсих тази книга по всички антикварни щандове, покрай които минавах. Накрая се появи в  Книжен пазар. Моменталически книгата беше закупена и с ударни темпове – оцифрована. Книгата е сравнима с „Робинзон Крузо“ и може да бъде четена с удоволствие от всички на възраст от 7 до 107 години.

 

Книги в EPUB, SFB и FB2 формат

Много уважавам и активно използвам  Читанката и се опитвам да върна дълга си към хората, които са организирали и допринесли за този сайт. Публикувам тук тези книги, които съм сканирал и обработил за Читанката по две простички причини. Първата — понякога минава немалък период от момента, когато дадена книга е готова в Ателието до момента, в който е публикувана. Втората причина — Читанката има стандарти, които да обезпечат максимална съвместимост с устройствата на всички потребители, но има устройства, в които има и някои дребни екстри, например възможността за употреба на „ѝ“ вместо стандарта „й“, така че поддържам и моя си версия на книжките.

Книгите, които сканирам и обработвам, са от типа „изоставени“. Книги, които надали някога някой ще ги издаде отново. Въпреки това съм почерпил от тях мисли и посоки, и ми се иска да ги има като възможност и след като последното им хартиено копие изчезне от рафтовете на антикварите. Това са книги, които с удоволствие препрочитам и/или смятам за твърде ценни, за да изпаднат в забвение.

 

Нека направим книгите по-добри!

Напълно сигурно е, че докато четете книгите, ще откриете тук-там грешки. Ако имате желанието, може да направите книгите по-добри, като нанесете корекции в SFB-версията на книгите, която е обикновен текст и чудесно се отваря с програма като  Notepad++, например. Благодаря предварително!

 

Инструменти

Конвертор (старата версия) от SFB (форматът на  Читанка) към FB2:  линк за сваляне. Конвертор от FB2 към EPUB:  линк за сваляне (1),  линк за сваляне (2), или просто потърсете в нета fb2epub.

Новият конвертор от SFB към FB2 е публикуван от Борислав Манолов (Читанка) във вид на скриптове, които се вграждат в сайт. Онлайн конвертора (на базата на тези скриптове), който ползвам, е разработен с неоценимата и щедра помощ на  Янко Янков.

Остарялата информация от тази страница е тук.