Манфред фон Браухич. Борба за метри и секунди

Манфред фон Браухич. Борба за метри и секунди

Когато я прочетох за пръв път и препрочитах преди около 40 години, освен от разказите за Състезанието, бях силно повлиян и от рисунките на корицата, от красотата на болидите.

Подготвяйки книгата в електронен вид в наши дни вече знам малко повече и мога от друг ъгъл да възприемам написаното и обстоятелствата. Авторът е любопитна личност. Починал е през 2003 година, на 97-годишна възраст. Завидната му възраст показва, че е имал пълнокръвен и интересен живот. Накратко за това, което е останало извън кориците на книгата: роден е в семейството на пруски военни. Фелдмаршал фон Браухич, командващ Вермахта в началния период на Втората световна война, му е чичо. Пътят, който младежът избира, е друг. Той е с бензин в кръвта и животът му е посветен на автомобилния спорт. Помежду другото преминава през войната, прави опит да отседне в Аржентина и накрая избягва от Западна Германия в ГДР, където авторитетът му на един от последните титани е подкрепен от пропагандната машина на комунизма (Племенникът на фон Браухич избира Социализма!). По това време се раждат и двете му книги.

Не знам дали авторът е куц като писател или нашият преводач или редактор не са си свършили работата добре, но текстът е доста окастрен откъм литература. Това, с което е безценен, обаче, е неговата непосредственост и документалност. Това са силните му страни, които събуждат интерес и вълнуват читателското сърце.

Поредица Стадион
Преведе: Димитър Кацаров
Държавно издателство «Медицина и физкултура»
София, 1973

Връзки за сваляне: SFB  EPUB  FB2 | Моята читанка

обратно в библиотечка