Алкохолът

Аз нормата си я знам, падна ли — стига ми. (народна мъдрост) • 30.11.2010

Според уикипедията:

Алкохолите в химията са органични съединения, съдържащи една или повече хидроксилни групи. Могат да се разгледат, като получени от въглеводороди, при които един или повече водородни атоми са заместени с хидроксилна група. Тяхното име идва от арабското "ал-кохол", което означава "духът на виното". Така наричали извлеченият от алкохолните напитки етанол арабските лечители.

Според разбирачите от луркоморье:

Алкоголь — спиртосодержащая жидкость (а также лед и пар), законное в большинстве стран психоактивное вещество, депрессант. Минздрав Соцразвития России, Евросоюза и т. д. предупреждает: употребление алкоголя вредно для мозга головы, половых клеток яиц (и М и Ж) и печени тушки тела. Ну и для всего остального.

. . .

Изобретен малко след огъня, алкохолът е институция. Има богове, които се грижат за него. Посрещаш новата година с шампанско, а не с айрян. Когато е студено и топло, весело и тъжно, сам или с компания, на море или на планина, болен и здрав, мъж или жена, на дипломатически прием или свит под моста, за успеха или след провала, за да се хареса на някой, за да хареса някой, за да хареса себе си, за да запомни или за да забрави, човек пие.

Както с всяка благинка, всичко опира до мярката.

Преди време, в спокойна вечер, се звъни на вратата. Отварям и виждам слабоват човек на около 50, в болнична пижама, с леко насечени и трескави движения и говор. Накратко: човекът помоли за чаша концентрат. Сипах пръст и половина в една водна чаша и отказах да я допълня. Позовах се даже на това, че съм син на лекар. Човекът се отказа да спори и я надигна като бистра водица. В момента, в който водката се вливаше в него, той се успокои, придоби спокойни движения. Върна чашата и благодари. Покани ме да му гостувам, за да ми върне жеста. Затворих вратата.

На фронта и немци, и руснаци, са пиели по заповед 100 грама всяка вечер.

Когато си изпитал внезапен шок, който те разтърсва и съсипва, мярката може да е половин литър, погълнат в спортно темпо или същото количество, разпределено за повече време и употребено в дружеска беседа с добър приятел.

В студена и мъглива софийска зима добре влизат чаша-две греяно червено вино. С резен-два ябълка и карамфилчета в него. Неприятно е "социалното пийване". Независимо дали е близане на чаша уиски, докато обработваш контрагента ти или е нафърлянето на някоя медийна звезда до фаза "прасе" на поредния обществено значим купон.

Алкохолът е надежден материал за изграждане на стена между теб и света, когато светът е истерясал. Но ако често има необходимост от изграждането на подобна стена, по-добре да се смени "света". Приеман в умерени дози, алкохолът поражда лека еуфория и топлина отвътре. Задължително условие е компанията да е приятна. А когато дозите са неумерени...

Преди време се прибирах от работа. И понеже беше събота, си бях тръгнал по-рано – нейде в късния следобед. Настигнах и отминах пиян като талпа мъж и малкия му син – хлапе под десет години, което държеше татко си за ръката. И детето се водеше по залитащите крачки на баща си. На човека, от който трябваше да получи подкрепа и грижа.

. . .

 

В Правилника за движение по пътищата има едно понятие – „несъобразена скорост“. Скоростта за движение зависи от обстоятелствата. Според Правилника на магистрала не можеш да се движиш с по-малко от 60 км/ч. А е имало условия, когато повече от 50 км/ч те водят в канавката. И никой не те глобява за това, естествено. Защото скоростта е съобразена с обстоятелствата.