Светата троица

в контекст автори на фантастика • 18.07.2012

Изразът има различно значение според контекста и аудиторията. За вярващия това е единството на Светия дух, Светия отец и Божия син. За фотолюбителя - никонджия, това са обективите 14-24/2.8, 24-70/2.8 и 70-200/2.8. Понеже си чета "Странник в странна страна" се усетих, че трима са авторите, които образуват свещеното число за мен:

Аркадий и Борис Стругацки: иносказателни, хуманисти от соцтип - необвързани с пари и това, което се нарича сега "борбата за хляба". Затова могат да се съсредоточат върху приказки за младши научни сътрудници, обречен град и бръмбар в мравуняка. Може би периода от живота ми, в който са ми въздействали, е бил такъв, но си мисля, че те са подходящи за формиране на "чисто" съзнание. Съзнание, което не е обременено от реалностите. Придават начален тласък, посока и ускорение.

Джон Уиндъм: Не позволява да забравиш никога, че на първо място си човек. Не използва проповеди от амвона и не изисква изпълнение на категорични заповеди. Достатъчно е да се отпуснеш и да навлезеш в световете, които описва и човешкото те обсебва със съкровена грижа, внимание и любов. Изградено от конкретната реалност, която всеки от нас вижда, възприема като даденост и поради това не забелязва. Той се вглежда. А чрез него се вглеждаш и ти, докато сърцето ти трепне.

Робърт Хайнлайн: Наше момче. Инат, чепат, със собствено мнение за човека, вселената и обществото. Изгражда не утопии, а алтернативни реалности, които стъпват на човещината, на естественото чувство за справедливост. Написва светът, какъвто би трябвало да бъде. Написва човека в свят, който не е идеалния. Плюс внимание към дребния детайл, плюс на място вплетена шега.